Індивідуальні екскурсії по Києву з гідом
+38 (050) 161 - 97 - 71
+38 (093) 944 - 28 - 99
Оксана
+38 (068) 435 - 27 - 10
+38 (066) 764 - 31 - 74
+38 (066) 355 - 73 - 17
Олександр

Таємниці графіті Софії Києвської

08.01.2018
На думку сучасних істориків, живопис середньовічних храмів є відображенням реальної історичної дійсності. І дуже часто в тому чи іншому сюжеті зображували державних та історичних діячів тієї епохи.

Яскравим прикладом, що підтверджує цей факт, є Софійський собор, побудований в першій третині XI століття. Своїм розписом храм не тільки спростовує дані літописів, які редагувалися століттями, але і дозволяє відновити деякі історичні події.

Безцінним джерелом історичної інформації є численні графіті Софійського собору - написи, викарбувані на стінах. Це і звернення до Бога, і повідомлення про смерть князів Ярослава Мудрого і його сина Всеволода Ярославича. Деякі написи вважаються автографами відомих історичних особистостей, наприклад, княгині Анни Ярославни, дочки Ярослава Мудрого, майбутньої королеви Франції. 

Ana.jpg

А цей запис був зроблений за наказом великого князя Володимира Мономаха, в хрещенні Василія

Мономах.jpg

Одного разу на стіні південної галереї розписалися дружинники воєводи Костянтина Добринича, які допомогли Ярославу Мудрому захопити великокнязівський престол.

Безуй.jpg


Коснятин.jpg

Дуже скоро після цього тріумфального в'їзду до Києва ситуація зміниться, воєвода потрапить в опалу і через 3 роки буде страчений. Чому Ярослав раптом обернувся проти свого наставника, який допоміг йому захопити владу, а також був його родичем? Детальніше про це дізнаєтеся на екскурсії по Софійському собору

На стінах храму можна зустріти середньовічні договори купівлі-продажу землі, любовні записки, покаяння і навіть прокльони! Зовсім недавно була розгадана таємниця цілої групи графіті, названої групою Олісава, що дозволило реконструювати події першої половини 1019 року.


Возврат к списку