Індивідуальні екскурсії по Києву з гідом
+38 (050) 161 - 97 - 71
+38 (093) 944 - 28 - 99
Оксана
+38 (068) 435 - 27 - 10
+38 (066) 764 - 31 - 74
+38 (066) 355 - 73 - 17
Олександр

Полісся - колиска східних слов'ян

17.01.2019
На Поліссі житло і господарські споруди були дерев’яними, ставились або в два ряди, або периметрально і накривалися спільним дахом, що дозволяло боронити подвір’я від диких лісових звірів.

1.jpg

1.1.jpg

Дах був двосхилим, вкритий гонтом – невеличкими дерев’яними дощечками, що їх виготовляли гонтарі з хвойних порід дерев ялини, сосни, кедра, осики, а також з буку та дубу. Особливо довго служить гонт з модрини.

2.jpg

Гонтом накривалися також господарські споруди, як от довбні – бджолині вулики.

2.1.jpg

Житло не мало художніх прикрас, натомість було багато оздоблено різьбленням.
Інтер’єри поліської хати зберегли багато архаїчних елементів, як от курна піч, що топилася по-чорному: не було димоходу, і дим виходив прямо в приміщення. Для його відводу в стелі робили отвір і під ним кріпили спеціальний димовивідний прилад «посвіт». Розташування печі і мисника були традиційними, стіни та посуд були чорними від постійного коптіння.

3.jpg

Одяг своєю яскравістю та білими сорочками виділявся на тлі темних стін хати. Вишивка цього регіону була переважно чорно-червоних кольорів. Обов’язковим елементом жіночого одягу був головний убір – намітка, а спідниця була яскравою, смугастою. На ноги взували плетені личаки на білі онучі.

одяг.jpg

Полісся є великим історико-етнографічним регіоном України і розташовано обабіч берегів Дніпра. На сході цей регіон межує з Полтавщиною та Слобожанщиною, на півдні - з Наддніпрянщиною, на заході - з Поділлям та Карпатами.

Ознайомитися з регіоном Полісся можна на екскурсіях в Музей домашньої ікони в Радомишлі, на прогулянці чудовими парками Чернігівщини, або завітавши на одне з найулюбленіших свят Полісся - фестиваль дерунів в Коростені.


Возврат к списку