Індивідуальні екскурсії по Києву з гідом
+38 (050) 161 - 97 - 71
+38 (093) 944 - 28 - 99
Оксана
+38 (068) 435 - 27 - 10
+38 (066) 764 - 31 - 74
+38 (066) 355 - 73 - 17
Олександр

Південь України – житниця країни

13.12.2018
Характерною ознакою народної архітектури Південної частини України є хата та господарчі будівлі, поставлені в один ряд. Для оздоблення господарчих будівель часто використовували природний камінь.

2.jpg

Глинобитна хата була побілена та її призьба підведена глиною. З метою запобігання зсуву глини нижню частину стін робили товстішою і стіна була похилою.

11.jpg

Дахи були переважно низькими двосхилими, зробленими з соломи чи очерету. Зверху дах притискувався здвоєними дерев’яними паличками – козликами.

1.jpg

Розташування елементів інтер’єру було традиційним: одразу біля дверей знаходилася піч, з іншого боку – мисник або шафа для посуду. Піч була розписана, в орнаменті зустрічалися пишні квітки, букети, вази, гілочки та інше.

4.jpg

Попід вікнами чільної сторони стояла широка лава.

3.jpg

Форма комина була традиційна для Правобережжя і закривала припічок.

5.jpg

На горищі зберігали зерно в великих плетених з соломи ємностях

12.jpg

Розписи робилися кольоровими глинами, особливо на самому півдні, що межує з Молдовою. Фарбу робили також з вохри, сажі, крейди, з ягід і трав. Саме в цьому регіоні народився Петриківський розпис.

6.jpg


7.jpg

8.jpg

Народний одяг був продовженням пишного розпису житла. Жіночі керсетки та юпки (верхня суконна куртка) робили з квадратним вирізом горловини. Плахти були яскравими, прикрашені орнаментами. На плахту одягали фартух, що був багато вишитий. Жінки дуже любили різні прикраси, а заможні взували чобітки на невеличких підборах.
Чоловіча сорочка була без манжет з вишитим низом рукавів та манішкою. Суконні штани підперезували довгими яскравими пасками  з китицями. Верхній чоловічий одяг називався свиткою, шився із сукна і прикрашався смужками тасьми. Чоловічі шапки шилися з каракулю.

одяг.jpg

Південь України межує на півночі з Полтавщиною та Слобожанщиною, а також з Наддніпрянщиною. На заході - з Поділлям.

Возврат к списку