Індивідуальні екскурсії по Києву з гідом
+38 (050) 161 - 97 - 71
+38 (093) 944 - 28 - 99
Оксана
+38 (068) 435 - 27 - 10
+38 (066) 764 - 31 - 74
+38 (066) 355 - 73 - 17
Олександр

Там, де гори й полонини

25.01.2019

Етнографічний регіон Карпати об’єднує такі самобутні та різні етноси, як бойки, лемки, гуцули, закарпатці, буковинці і прикарпатці.

Оскільки етнографічний регіон Карпати знаходиться в гірській місцевості, то архітектура та побут місцевих мешканців зберегли чимало архаїчних традицій через усамітненість певних районів в горах. Характерною особливістю житла цього гірського регіону були високі стрімкі дахи, що в умовах рясних опадів були необхідним засобом задля швидкого відведення води.

1.jpg

Найвищими дахи були у бойків – більше ніж утричі висота даху перевищувала висоту стін.

2.jpg

Для врівноважування такого високого даху всі господарські споруди ставили в один ряд з хатою, що дозволяло видовжити фасад будівлі і зробити її гармонійною.

3.jpg

Дахи були переважно чотирисхилими, вкриті дерев’яними дощечками – гонтом, або соломою.

4.jpg

У бойків житлова частина займала середнє положення, на відміну від лемківської хати, яка називалася «хижою» і ставилася першою в ряду забудови.

5.jpg

6.jpg

Гуцульські гражди були суцільною периметральною спорудою, що з усіх боків були захищеними та неприступними.

7.jpg

Серед архаїчних елементів інтер’єру карпатського житла збереглися курні печі, дим з яких виводився безпосередньо у житлове приміщення і через спеціальний димар виходив в отвір у стелі. Стіни та посуд були чорними від постійного диму.

8.jpg

Розповсюджене було різьблення дерев’яних елементів, балок, дверей, що мало значення оберегу.

10.jpg

Єдино на Лемківщині було поширено розпис дерев’яних зрубних стін кольоровими глинами.

12.jpg

Розташування елементів інтер’єру було традиційним: при вході в хату ставили піч під тильною стороною, біля печі уздовж тильної сторони розміщували ліжко, уздовж фасадної стіни знаходилася лава.

13.jpg

Характерною ознакою лемківської хати є розташування печі отвором не до фасадної стіни, як зазвичай в українській хаті, а убік. Тому спальне місце ставили на деякій відстані від печі.

14.jpg

Контрастом до темної зрубної хати карпатців був їхній одяг, насичений яскравими кольорам, зроблений з різноманітних матеріалів: вовни, льону, шкіри, прикрашений елементами з дерева та металу.

15.jpg

16.jpg

18.jpg

17.jpg

19.jpg

На особливу увагу заслуговує народне дерев’яне зодчество Карпат, яке залишило нам шедеври храмової архітектури 17-18 століття, побудовані у стилі мараморської готики.

20.jpg

21.jpg

Регіон Карпати знаходиться на Заході України і межує з Поліссям та Поділлям


Возврат к списку