Індивідуальні екскурсії по Києву з гідом
+38 (050) 161 - 97 - 71
+38 (093) 944 - 28 - 99
Оксана
+38 (068) 435 - 27 - 10
+38 (066) 764 - 31 - 74
+38 (066) 355 - 73 - 17
Олександр

Я обираю Березіль

23.02.2018

Березіль, як видатне явище української культури – був тією провідною зіркою, яка спалахнула над Україною в важкі часи, і освітлила шлях до правди.

Засновник театру, талановитий режисер Лесь Курбас прагнув створити театр нового типу, театр інтелектуальний та філософський, театр світового рівня. Довгі пошуки своєї системи нарешті, в 1927, дали свої плоди. Лесь Курбас почав викладати акторам свою систему, як уже певну систему. Дві його учениці Ірина Стешенко і Люся Станіславська створили конспекти, які згодом були надруковані.

статья3.jpg

В центрі Лесь Курбас з мамою

На думку Леся Курбаса для нового українського театру потрібні універсальні актори, які опанували весь світовий театральний досвід і можуть працювати в найрізноманітніших жанрах. Поява такого актора була запорукою появи театру світового рівня в Україні.

статья5.jpg

Сцена з вистави "Алло, на хвилі 477"

статья4.jpg

Березольці на уроках фехтування в Одесі

статья2.jpg

Перший склад театру "Березіль"

Справжнім поштовхом до реалізації задумів була співпраця з драматургом Миколою Кулішем, який був справжнім майстром слова, майстром злободенної п’єси, не боявся писати про голод. Однією з найпопулярніших вистав за його драматургією була п'єса «Народний Малахій», що мала шалений успіх, але, нажаль, недовго через заборону.

статья1.jpg

Микола Куліш читає березольцям свою п'єсу "Народний Малахій".

Ліворуч від нього - Лесь Курбас, праворуч в окулярах - актор Йосип Гірняк

В 1933 Курбас відмовився взяти участь в олімпіаді театрального мистецтва народів СРСР. А згодом влада спробувала застосувати останній важіль у конфліктних відносинах з Курбасом. Йому було запропоновано проваджувати ідеї та завдання партії в театрі. Від такої «високої честі» режисер відмовився, сказавши, що стати на лінію партії йому не дозволяють опухлі від голоду трупи, що лежать вже кілька днів на вулиці перед театром. Лінія комуністичної партії виключає правду, яка є основою будь-якого театру і мистецтва в цілому.

П’єса «Маклена Граса», написана Кулішем, була останньою постановою видатного режисера Леся Курбаса – однієї з найяскравіших зірок українського і світового театрального мистецтва.


Возврат к списку